Kräftsäsongen är här!

6edff022e142626e6ca4e19b711b679f.jpeg

Nu är augusti här och det vankas kräftor i vanlig ordning!

speedy.gif

Vad vet ni egentligen om kräftan? Här kommer lite rolig information som ni kan ta med er för att briljera under nästa kräftskiva.

Kräftor är färgglada

Kräftors skal har fem olika pigment som ger färgerna rött, blått, brunt, grönt och gult. Tillsammans bildar de kräftans mörka skalfärg. När kräftorna kokas blir de röda och det är för att de gröna, blåa och bruna pigmenten förstörs vid upphettning. Den röda färgen dominerar sedan över de gula pigmenten.

blå.jpg

Brist skapade kräftpremiär

Traditionen att samlas och äta kräftor utom hus spred sig i slutet på 1800-talet från sveriges överklass till resten av befolkningen till det som vi idag kallar kräftskiva. Det blev så populärt att risken för utfiskning av kräftor gjorde att man lagstiftade om att kräftor endast fick fiskas i augusti och september. Därför var kräftpremiären länge satt till den 8 augusti men ändrades sedan till första onsdagen i augusti och är nu avskaffad helt sen 1994. Men det är på grund av detta som kräftskivan firas just i augusti och september!

Byter skal ofta

Kräftans skal växer inte och därför måste kräftan byta skal väldigt ofta. Unga kräftor byter skal upp till åtta gånger per år medan de vuxna kräftorna endast byter skal en-två gånger per år.

Skillnad mellan honor och hanar

Honorna har bredare stjärt och hanarna har större klor. 

Kräftor är kannibaler

Kräftor är inte kräsna i maten. De äter allt från gamla löv till sniglar. Är det ont om mat kan kräftor till och med äta andra kräftor.

tenor.gif

Så till själva Kräftskivan då? Tror i och för sig de flesta har ganska bra koll på det! 

En kräftskiva firas oftast utomhus på landsbygden, i skärgården eller vart man har en tillgänglig sommarstuga. Men går förstås fint vart som hellst!

Långbord, duk, servetter, glas och hattar i kräft-tema krävs för ordentlig stämning. Snaps i olika former med tillhörande visor brukar höra till och så har vi västerbotten pajen förstås.


Kräftskivan är en av mina absoluta favorit traditioner, ungefär lika knasig och rolig som midsommarafton!

Ska ni på något kräftkalas i år?

Och vad tycker ni är de viktigaste ingredienserna för en lyckad skiva förutom själva kräftan då? Kanske har ni någon roliga snapsvisa att bjuda på?

Kommentera gärna med era tips och planer nedan! 

Ps: Glöm inte västerbotten osten och O.P Andersson
 

// Rasmus

en-karlekshistoria-kraftskiva2.gif