Honungens dag! *Tävling*

325651933c8c81b.jpg

Visst måste man väl älska honung redan från barndomen efter att ha kollat på Bamse och Nalle Puh? Men hur ofta äter vi det? Och hur bra är det för oss?

Honung innehåller fler kalorier än vanligt socker men kräven å andra sidan en mycket liten mäng för att uppnå liknande sötma vilket alltså leder till ett mindre kaloriintag för motsvarande effekt. Dessutom behöver inte kroppen separera molekylerna till glukos och fruktos som vid sockerintag för det har de små bina redan gjort vid tillvärkningen. Därför påverkas blodsockernivån mycket mindre!

Studier har visat att honungens aktiva föreningar kan stimulera nervsystemet och hjärnans funktion, tex minnet kan förbättras och ångest kan dämpas. 

Honungen är även naturligt anitiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper och hjälper därmed mot tex hosta och halsont!

tenor (1).gif

Har du problem med sömnen?

Då kan honung vara lösningen! Testa då en kopp med varm mjölk eller te med honung i, det frisätter både insulin och serotonin som sedan omvandlas tills kroppen sömnregleringsmedel melatonin. Sov gott med honung!

giphy (1).gif

Tur att det finns många bin'n!

Ett arbetsbi producerar bara ca en tesked honung under en hel livstid.

Honung är gott till mycket.

Passar urmärkt till glass, te, gröt, yoghurt och till och med kötträtter! Och säkert mycket mer.

giphy.gif

Har du något speciellt du använder honung till? Kommentera nedan med ditt honungstips så väljer jag ut två vinnare som får 25kr var! 

Tävlingen avslutas 26/8