*TÄVLING* avslutad! Luftfartsdagen

Disneyflygplanproduktpres.jpg

Välkommen till detta blogginlägg! Här ska det bjudas på svindlande höjder eftersom att det idag är Luftfartsdagen! 

Denna dag är till för att främja och uppmärksamma hur viktigt och bra det är med civil luftfart. Detta både för den sociala och ekonomiska utveckling som den utgör världen över. 

Denna dag är också viktig eftersom att den kan hjälpa att sprida information om säkerhet, utveckling och andra saker som rör internartionell luftfart. 

Och jag (Terese) som flygplansfantast vill gärna dela med mig om lite coola flygplan! 

maxresdefault.jpg

Skulle nån vilja testa att lyfta på detta vis? Jag tror inte jag hade vågat.

Detta är en Boeing 787 som är ett kommersiell medelstort långdistans flygplan. Modellen är först i världen med att till hälften vara byggt av kompositmaterial och till 20 % av aluminium (kompositmaterial är också vad min tandställning bakom mina tänder är gjort av. Vilket betyder att mina tänder är starkare än ett flygplan eftersom tandställningen gått sönder över 10 gåmger 😑).

I denna film kan man se att flygplanet lyfter nästan vertikalt! Under denna flygning så flögs flygplanet av två militärpiloter på  Paris Air Show 2015. 

Även om det ser otäkt ut så är detta ett bra tecken! Om det skulle hända att någonting, som till expempel att nått skulle vara ivägen på landningsbanan och planet måste upp snabbt så kan den alltså göra det. 

Air_Force_One_on_the_ground.jpg

Air Force One ("Flygvapen Ett") är namnet, eller anropssignalen, på vilket flygplan som helst i det amerikanska flygvapnet som vid tillfället flyger USA:s president. 

Dessa plan innehåller allt som ett presidenthögkvarter kan förväntas innehålla. De ska även kunna motstå den elektromagnetiska puls som bildas i samband med en kärnvapenexplosion.

Flygplanen är snart 30 år gamla. Det är planer på att bygga två nya flygplan till år 2024. Just nu är det stor fråga om det kommer bli av, Trump säger att kostnaderna är helt utom kontroll.

Det flygplan som USA:s vicepresident flyger med har anropssignalen Air Force Two ("Flygvapen Två").

BB1IgID.jpg

Bartini Beriev VVA-14 ser ut som några rester efter filminspelningen av Star Wars, men ryska Bartini VVA-14 Berieva har faktiskt flugit. Planet skulle lyfta vertikalt på mark och vatten, och kan både användas på höga höjder upp till 10.000 fot och hela vägen ner längs ytan. Flygplanet användes på 1970-talet, men blev efter bara några år pensionerad.

dream.jpg

Boeing 747 Dreamlifter är relativt ny på marknaden och fungerar bra. Flygplanet är ett fraktplan byggd på den klassiska 747-modellen, och den är utformad för att transportera delar av Boeing 787 Dreamliner från producenter till anläggningen. Den bakre änden av planet öppnar sig som en jättelik lastlucka, och det är därför lätt att transportera stora delar med den. Flygplanet påminner om "super guppy" med dess klumpiga utseende och funktion.

flygplans gif.gif

Tävling! 

skydogs.PNG

Svara med en kommentar här nedan!

vilken slots har denna sötis flygit från? 

Tävlingen kommer att avslutas torsdagen den 23 augusti kl 23:59! Två lyckliga vinnare kommer att vinna 25 kr var :D Heja heja! 

*Pling* vi kan nu ta av säkerhetsbältena!

Vi har landat och hittat till våra vinnare! 

Grattis till Kenil och MultiR8N!!

Ni kan nu hitta 25 kr var på era spelkonton! 

Tack för att ni rest med Jackpotjoy 😘